The nutrition transition (Nutrition Transition, NT) is the phenomenon of food consumption’s mutation and energy expenditure due to surrounding changes. the term was used to describe the recent change in eating habits of developing countries, from traditional diets based on cereals and fiber to high sugar, fats and food of animal origin diets. The first model of the nutrition transition was proposed by Ph.D. Barry Popkin (1993), the creator of a new branch of researches on the relationship between global changes and nutrition styles This paper aims to investigate the phenomenon of so-called Nutrition Transition since the epidemiological data which capture the current situation from the nutritional point of view of developing countries now affected not only by the classical malnutrition, but by new and massive cases of obesity .
La transizione nutrizionale (Nutrition Transition, NT) è il fenomeno della mutazione dei consumi alimentari e del dispendio energetico dovuto a cambiamenti circostanti. In particolare, il termine è stato utilizzato per descrivere il recente mutamento delle abitudini alimentari nei Paesi in via di sviluppo, dalle tradizionali diete a base di cereali e fibra a diete ad alto contenuto di zuccheri, grassi e alimenti di origine animale. Il concetto di transizione nutrizionale venne elaborato sotto forma di modello teorico dal ricercatore di scienza dell’alimentazione Barry Popkin nel 1993. Egli inaugurò una nuova era di studi sull’impatto dei mutamenti globali sugli stili alimentari. Il saggio presente intende indagare il fenomeno della cosiddetta Nutrition Transition a partire dai dati epidemiologici che fotografano la situazione attuale dal punto di vista dell’alimentazione dei Paesi in via di sviluppo, oggi colpiti non più solamente dalla malnutrizione classica, ma da nuovi e massicci episodi di obesità.
Cibo e mutamenti globaliI. La transizione nutrizionale
LENZI F.R.
2017-01-01
Abstract
The nutrition transition (Nutrition Transition, NT) is the phenomenon of food consumption’s mutation and energy expenditure due to surrounding changes. the term was used to describe the recent change in eating habits of developing countries, from traditional diets based on cereals and fiber to high sugar, fats and food of animal origin diets. The first model of the nutrition transition was proposed by Ph.D. Barry Popkin (1993), the creator of a new branch of researches on the relationship between global changes and nutrition styles This paper aims to investigate the phenomenon of so-called Nutrition Transition since the epidemiological data which capture the current situation from the nutritional point of view of developing countries now affected not only by the classical malnutrition, but by new and massive cases of obesity .I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.